Anlägg en vacker trädgårdsgång

Standard

När vi håller på att fixa och dona i trädgården är det ofta blommor, buskar, träd, grönsaker och annat levande vi spenderar tiden med. Men det finns även mycket annat man kan göra för att försköna trädgården. Här tänkte vi tipsa om att anlägga en gång av ett eller annat slag.

Vad gången ska vara gjord av är den första frågan man bör ställa sig. Grus är en riktig klassiker som passar väldigt bra i exempelvis lantlig miljö. Det är också ett väldigt prisvärt alternativ och kräver inte så mycket underhåll mer än att rensa bort ogräs och kratta till den emellanåt.

Vill man dock satsa på något lite lyxigare kan man välja marksten av något slag. Men man behöver i regel mer utrymme för att den ska fungera bra. För att inte tala om hur noga man behöver vara för att få ett bra resultat.

Ett annat populärt val är att lägga ut enskilda trampstenar. De är också enklare och snabbare att anlägga, men behöver underhåll efter varje vinter för att ligga plant igen.

Att lägga gången bredvid en rabatt är ofta väldigt snyggt, men vill man ha den mellan två platser mitt i trädgården är det snyggt att tänka på hur man dekorerar runtomkring. Ett bra tips är då att skaffa några pollare och sätta ut med jämna mellanrum. Belysningen kommer att ge ett extra snyggt resultat när solen börjar gå ned.

Trädgårdsgången bör dock inte bara vara helt dekorativ utan måste även vara praktisk. Planera därför gången noga och låt det vara den väg man naturligt skulle ta frö att gå från punkt a till punkt b. Missar man detta steg finns risken att gången blir något man mer genar över än faktiskt använder.